Schrijven

Inspiratie: hoe krijg je dat nou?

Samantha155 views

Regelmatig krijg ik de vraag: waar haal je de inspiratie vandaan om een heel boek te schrijven? Nu ben ik (nog) geen gepubliceerd auteur, maar iedere publicatie begint met een idee, of je nu een professional of amateur bent. Misschien worstel je zelf met het krijgen van inspiratie of ben je simpelweg nieuwsgierig hoe zo’n proces precies in zijn werk gaat. Hier mijn tips en tricks!

Ik zie regelmatig op fora posts voorbijkomen waarin mensen zich afvragen: “Ik wil een boek schrijven. Heeft iemand een goed idee?” Nee, nee, nee! Zoiets forceer je niet. Je schrijft een boek omdat je een geniaal idee hebt, een idee dat uit je hoofd moet. Andersom werkt dat niet. Stel je je eens voor dat je tachtigduizend woorden moet schrijven over toffee. Iemand reikt jou dat idee aan, terwijl dat helemaal niet in je interesseveld ligt. Schrijf een verhaal dat je zelf ook zou willen lezen – een verhaal dat je je helemaal eigen kunt maken.

Laat het rusten

Een beetje in het verlengde van ‘forceer niets’: laat een idee rusten. Ik ben bezig met een tweede thriller, eigenlijk vrij snel nadat ik mijn eerste af heb gerond. Tijdens het schrijven van mijn eerste manuscript, kreeg ik meerdere ideeën voor volgende verhaallijnen. Sommige daarvan schreef ik op. Andere niet. Eén van de onderwerpen die ik niet opschreef, is het idee waarmee ik verder ben gegaan. Ik liet het onderwerp rusten, maar op de meest onmogelijke momenten schoot er meer inspiratie in mijn hoofd. Meer puzzelstukjes. Tot het moment waarop ik dacht: eureka! Alles past. Alles klopt. En ook al wilde ik langer wachten met het schrijven van een tweede thriller – het verhaal moet eruit.

En wederom in het verlengde van het vorige: blijf bezig. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar ideeën komen vaak als je er niet naar op zoek bent. Eigenlijk precies wat er altijd over een relatie gezegd wordt: zoiets overkomt je, je vindt het niet. Tijdens het schrijven van een ander verhaal (desnoods fanfictie!), terwijl je een goed boek aan het lezen bent, tijdens het lezen van de krant, terwijl je je longen uit je lijf aan het zingen bent onder de douche…

Marathon

Het is zo cliché, maar oh zo waar: schrijven is een marathon, geen sprint. Dat geldt ook voor het proces voorafgaand aan het daadwerkelijke schrijven van een boek. Research doen, je idee ontwikkelingen op de tekentafel… zie het als het trainen voor de marathon. En dat trainen? Dat doet iedereen op zijn eigen manier. Wat voor mij werkt, werkt voor jou misschien niet. Misschien werkt het voor jou goed om wél alles op te schrijven of om te blijven broeden op een specifiek idee. En dat is niet erg.

Samantha
Boekenverslinder. Vooral thrillers en historische fictie. Schrijft een boek en is in het dagelijks leven copywriter voor een groot bedrijf.

Leave a Response