BoekenRecensies

Het Marco-effect – Jussi Adler-Olsen (2013)

Samantha268 views
Jussi Adler-Olsen - Het Marco-effect

Jussi Adler-Olsen is wat je noemt een begrip in de thrillerwereld. De Deense auteur verwierf voornamelijk veel populariteit dankzij zijn ‘Serie Q’-reeks, met in de hoofdrol de norse rechercheur Carl Mørck. Waaraan hij die populariteit te danken heeft? Volgens hemzelf heeft hij onder andere Nederland daaraan te danken. Want wist je dat hij begon met het schrijven van thrillers toen hij nog in Schiedam woonde? Deel 5 uit de reeks is Het Marco-effect.

De naam van Het Marco-effect verraadt het al: het boek gaat over Marco, een zigeunerjongen die onder het bewind van zijn gewelddadige oom Zola gedwongen wordt te bedelen en te stelen. Marco zet zichzelf steeds meer af van deze levensstijl. Dit komt hem ten duur te staan: zijn oom is van mening dat Marco een gevaar vormt voor de clan en het daarom tijd is dat hij een ongeluk krijgt, zodat hij permanent invalide wordt. Marco besluit op de vlucht te slaan, maar is vanaf het moment dat hij de deur uitstapt een enorm doelwit. Dat wordt alleen maar erger als hij erachter komt wat het verband is tussen Zola en de verdwenen William Stark.

Carl Mørck is ondertussen ontzettend chagrijnig. Nadat hij terugkeert uit Rotterdam en Schiedam om meer te weten te komen over de spijkerpistoolzaak, is heel zijn werkomgeving veranderd. Niet langer werkt hij onder zijn oude baas, maar staat Lars Bjørn aan het roer. Die maakt het hem niet veel makkelijker om te werken zoals Carl het zou willen. Toch laat hij zich door zijn teamleden Assad en Rose meevoeren in een volgend onderzoek, waardoor ze plotseling een zaak op moeten lossen van een criminele familie en internationale corruptie.

Vluchten, vluchten en… vluchten

Dit Serie Q-boek is anders. Ik merkte het zodra ik de eerste hoofdstukken uithad. Carl en zijn team waren de eerste tientallen pagina’s nog nergens te bekennen. Dat is waarschijnlijk een bewuste keus geweest van Adler-Olsen, zodat je je meer kon identificeren met Marco. Verstandig, want daardoor zit je inderdaad op het randje van je stoel als Marco achterna wordt gezeten door zijn oude ‘familie’ en de Afrikaanse kindersoldaten. Het doet je pijn als mensen zijn rug naar hem keren en je hart maakt een sprongetje van opluchting als hij weet te ontkomen aan een fataal einde. Tegelijk had ik het op een gegeven moment wel gezien met het vluchtgedrag. Als er een Marco-hoofdstuk kwam, dan wist je eigenlijk van tevoren al wat je te wachten stond. Jammer, want ik denk dat als Adler-Olsen hier iets bondiger in was geweest, dit het verhaal nog meer goed had gedaan.

Natuurlijk zijn alle bekende gezichten ook weer van de partij. Dat Carls relatie met Mona helemaal niet meer lekker liep, vond ik niet zo erg. Het leidde toch alleen maar af van het verhaal en alleen Vigga is al erg genoeg. Ik moet wel zeggen dat ik graag meer antwoorden had gezien. Adler-Olsen heeft er een handje in om allerlei balletjes op te gooien, maar deze vervolgens in de lucht te laten hangen. Dat is niet erg, want het is immers een reeks. Toch vond ik dat Carl zich steeds gemakkelijk de mond liet snoeren. Waarom zou hij niet vragen over de connectie tussen Assad en Lars Bjørn? En eerlijk gezegd vond ik de verwijzingen over de kamelen wel iets te veel van het goede worden op een gegeven moment. Het kwam bijna over alsof Jussi graag ieder hoofdstuk wel een verwijzing naar een kameel wilde stoppen.

Waardige opvolger, maar niet het beste deel

Het Marco-effect is een thriller die je binnen een mum van tijd uithebt. Je blijft nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Toch vind ik dit het minste deel uit de reeks. De hoofdstukken van Marco hadden bondiger gekund en soms leek het alsof de personages elkaar niet helemaal serieus namen. Maar, eerlijk is eerlijk: de stukjes met Hardy had ik zeker niet willen missen!

Samantha
Boekenverslinder. Vooral thrillers en historische fictie. Schrijft een boek en is in het dagelijks leven copywriter voor een groot bedrijf.

Leave a Response