Boeken

Ezelsoor

Samantha380 views
Ezelsoor

“Verdomme, waarom mishandel je dat boek?” Sommige boekenliefhebbers gruwelen als je je hand naar de rechterhoek brengt, als je het waagt om het puntje van de bladzijde om te vouwen. Daar zijn namelijk boekenleggers voor. Ezelsoren vouwen betekent dat je een bladzijde van een boek voor eeuwig ‘verminkt’. Vroeger was ik één van de mensen die met afschuw staarde als iemand een boek bezoedelde. Maar nu? Nu koester ik de ezelsoren.

Het klinkt misschien gek. Waarom zou je het vouwen van ezelsoren een net zo goed equivalent vinden als het gebruiken van een boekenlegger? Eigenlijk is dat om een heel simpele reden: de herinneringen. Zo heb ik een hele Harry Potter-collectie, veel daarvan een eerste editie. Het zijn mijn favoriete boeken en ik leefde dan ook echt steeds naar het moment dat de volgende uit zou komen. Niet zo vreemd dus dat ik voorzichtig omging met mijn boeken. Ik leende ze wel uit. Onder andere aan mijn opa. Ik weet nog goed hoe hij in de zomer las, buiten in de grote, groene tuin. Mijn boek op de tafel, in zijn rechterhand een chocoladereep en in zijn linker een kop koffie.

Herinneringen

Ergens in Harry Potter en de Steen der Wijzen zit een chocoladevlek op een van de pagina’s. Hier en daar vind je een ezelsoor, zonder twijfel gevouwen in de eerst nog zo maagdelijke bladzijdes. Ik gruwelde ervan, zoals ik al zei. Mijn boeken, bezoedeld en al! Maar nu, jaren later, mijn opa inmiddels overleden, koester ik iedere vlek en vouw. Het geeft je boeken karakter. Belangrijker nog: het maakt een boek echt van jou, inclusief allerlei herinneringen. Een geur kan allerlei emoties en gedachten oproepen. Ik geloof dat dit hetzelfde is met een boek. Het brengt je terug in de tijd. Even maar, maar lang genoeg om een glimlach op je gezicht te brengen.

Samantha
Boekenverslinder. Vooral thrillers en historische fictie. Schrijft een boek en is in het dagelijks leven copywriter voor een groot bedrijf.

Leave a Response