BoekenRecensies

Lieveling – Kim van Kooten (2015)

Samantha410 views
Kim van Kooten Lieveling

Kim van Kooten ken je misschien wel door haar rollen in bijvoorbeeld Phileine zegt sorry. De actrice wilde al een lange tijd meerdere vormen van creativiteit beoefenen: ze wilde een boek schrijven. Maar waarover dan? Dat wist ze niet. Totdat haar vriendin Pauline Barendregt bij haar aanklopte. Zij had een verhaal te vertellen, maar wilde geen boek schrijven. Het resultaat was Lieveling, een roman over kindermisbruik.

Puck is slechts vijf jaar als op een dag ‘ome meneer’ in haar leven komt. Hij zou de nieuwe baas worden van haar moeder, die een schoonmaakbaantje zocht. In plaats daarvan werd ome meneer verliefd. Puck en haar moeder verhuizen van een achterstandswijk in Rotterdam naar een villa in Zwijndrecht. Dan merkt Puck steeds meer dat ome meneer, die ze nu ‘papa’ moet noemen, haar eigenlijk een stuk aardiger vindt dan haar moeder. Is hij soms verliefd op háár?

De affectie van ‘papa’ neemt vreemde vormen aan als hij de haren van Puck drie keer per week wil wassen. Zorgzaam, zo zou je denken, maar hij heeft nooit een handdoek bij zich. Puck afdrogen doet hij daarom met zijn handen. In eerste instantie is het alleen nog maar afdrogen. Naarmate Puck ouder wordt, gaat hij steeds verder en zijn zijn aanrakingen niet meer alleen om het water van haar lichaam te krijgen.

Ma Flodder

Het onderwerp is wat je heftig noemt. Kindermishandeling komt vaker voor dan we ons waarschijnlijk allemaal realiseren. Op het onderwerp hangt bijna een taboe, omdat de slachtoffers er niet over durven te praten. Omdat ze zich schamen. Kim van Kooten weet goed hoe ze ervoor moet zorgen dat haar lezers geschokt zijn door de gebeurtenissen in het verhaal. Puck is een lief kind en heeft geen idee wat haar allemaal overkomt. Is het misschien normaal? Doen alle vaders dit? Daardoor voel je een frustratie en leef je met Puck mee.

Van Kooten heeft daarnaast getracht humor in te zetten om het geheel minder zwaar te maken. Dat zorgt soms inderdaad voor hoofdstukken waardoor je toch een glimlach op je gezicht krijgt. Toch zijn er ook momenten dat ik me hier juist aan heb gestoord. De moeder van Puck en ook haar oma leken af en toe wel karikaturen. Het duurde ook niet lang voordat ik de vergelijking met ma Flodder gemaakt had. Doet dat Lieveling goed? Dat weet ik niet. In veel van die scènes vond ik het nogal overtrokken hoe de moeder zich gedroeg. En dat werd soms irritant. Misschien dat dit minder was geweest als niet zoveel personage zulke heftige eigenschappen hadden, maar dat zullen we nooit weten.

Lieveling is de moeite waard om te lezen, maar het voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen. Ook het einde vond ik – om het zacht uit te drukken – nogal abrupt. Ik heb dit boek als luisterboek gevolgd en ineens zat ik naar het dankwoord te luisteren. Het duurde ook even voordat ik doorhad dat het boek dus echt was afgelopen.

Samantha
Boekenverslinder. Vooral thrillers en historische fictie. Schrijft een boek en is in het dagelijks leven copywriter voor een groot bedrijf.

Leave a Response